Účinné metódy v boji s rosaceou a akné

0 226

Existuje niekoľko kožných ochorení. Aj keď niekedy môže ísť o naozaj vážne ochorenia alebo príznaky vážnych ochorení, stáva sa aj, že ide skôr o estetický problém. Alebo aspoň pokiaľ sa takéto ochorenie nezhorší.

Na rosaceu skvelo zaberá IPL

Dobrým príkladom zhoršovania kožného ochorenia je rosacea. Začína ako občasné začervenanie tváre, ktoré sa mení na trvalé, pri ktorom sú viditeľné rozšírené červené žilky a skončiť môže vyrážkami, zapálenými cystami, či dokonca zhrubnutím osa, či chronickým zápalom oka.

Našťastie pre všetkých, ktorí rosaceou trpia, existuje spoľahlivé riešenie. Ide o takzvané intenzívne pulzné svetlo (IPL). Funguje na princípe selektívnej fototermolýzy. Svetelná energia sa mení na tepelnú a pôsobí tak na hemoglobín v cievkach. Tak dochádza k ich deštrukcii a prirodzenému vstrebaniu.

IPL funguje aj na akné, ale možností je viac

Účinne sa dá bojovať aj so zrejme najrozšírenejším kožných ochorením, ktorým je akné. Tento postrach (obzvlášť) všetkých tínedžerov, ktorý však môže pretrvať do dospelosti alebo sa v nej opätovne objaviť, má viacero vhodných riešení.

Prvou z nich je liečba akné LED lampou, počas ktorej na aknóznu pleť pôsobí modré LED svetlo a benzoyl peroxid. Spolu majú totižto silné antibiotické účinky. Ďalšou možnosťou liečby je hĺbkový chemický peeling, pri ktorom sa na pokožku s akné aplikuje kyselina trichlóroctová. Rohovinová vrstva pokožky sa zošúpe, otvoria sa póry na pokožke a zjemnia nerovnosti.

Medzi viac invazívne zákroky patrí liečba CO2 resurfacingom. Povrchové vrstvy kože sa zbrúsia ablačným CO2 laserom, ktorý zároveň preniká hlbšie do kože a povzbudzuje tvorbu kolagénu. V neposlednom rade tu máme opäť IPL. To je účinné aj na akné, keďže baktéria, ktorá ho spôsobuje, je citlivá na svetelný lúč, ktorý na ňu pôsobí. Rozkladá sa a dochádza k ukončeniu zápalového procesu.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.