Pili ste už čaj z čagy? Ak nie, pre toto by ste mali začať

0 151 476

O titul najobľúbenejšieho nápoja na svete dlhodobo súťažia káva a čaj. Ak sa budete snažiť zistiť, ktorý z týchto dvoch je ten naj, zrejme zistíte, že čím bližšie pôjdete k Veľkej Británii, tým lepšie to bude vyzerať pre čaj.

Aj parazity sú prospešné

To však neznamená, že napríklad u nás sa čaj nepije. Rozhodne by ten súboj s kávou bol tesný. A aký je váš najobľúbenejší? Čierny, zelený alebo nejaký ovocný? A mali ste už liečivý Čaga čaj? Vo východných krajinách má pravidelné pitie tohto čaju viac ako tisícročnú tradíciu.

Čo je to vlastné tá čaga? Možno vás prekvapí, že ide o parazita. To však neznamená, že nemôže byť prospešná. Čaga je huba, ktorá sa vyskytuje v severnej Európe, Rusku, Ázii a Severnej Amerike. V oblastiach s nižšími teplotami.

Rastie na poškodených miestach kmeňa brezy. Teda najčastejšie ide o brezu. Čagu je však možné nájsť aj na buku, topoli, dube, či jelši. Má pórovitý a nerovný povrch uhľovočiernej farby. Vo vnútri je oranžová.

Toľko zdraviu prospešných látok len tak pohromade nenájdete

Spoznali ste túto hubu podľa opisu? Chaga sibírska je názov, ktorý pochádza z ruštiny. U nás sa tejto hube zvykne hovoriť skôr ryšavec šikmý a rezavec šikmý. Ak vám však ani tieto názvy nič nehovoria, môžeme si povedať niečo o tom, prečo je čaj z čagy taký zdraviu prospešný.

Okrem toho, že sama obsahuje prospešné zložky, počas svojho rastu „vyťahuje“ ďalšie liečivé látky z kmeňa stromu, na ktorom parazituje. Vďaka tomu obsahuje viac ako 200 biologicky aktívnych látok.

Medzi týmito látkami je množstvo antioxidantov, čo čaj z čagy robí skvelou náhradou spomínanej kávy, keďže neobsahuje kofeín a vychutnať si ho tak môžete aj pred spaním. Samozrejmosťou je aj veľké množstvo vitamínov a minerálov. Naopak neobsahuje cukor, farbivá a ani lepok.

Zdroj obrázku: FotoHelin / Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.