Čo by ste si so sebou nemali zabudnúť vziať na vysokohorskú turistiku?

0 15 291

Keďže je vysoká pravdepodobnosť, že tohtoročné leto strávime na Slovensku, viacerí z nás majú záujem tráviť dovolenku práve v horách. Keďže obdobie karantény sa raz skončí, je potrebné popracovať na svojej kondícii a zároveň si vyčistiť hlavu, zrelaxovať.

Ak plánujete chodiť na vysokohorskú turistiku, čo by ste si so sebou nemali zabudnúť vziať?

Tekutiny a dostatok jedla

Je ťažké odhadnúť, koľko čo kto zje a vypije, avšak nepodceňujte situáciu a ak idete na celodennú túru, vezmite si dostatok tekutín a jedla. Ak máte po ceste vysokohorské chaty, môžete si vziať o to menej jedla a vody, avšak netreba to podceniť. Čo sa týka tekutín, je rozdiel ísť na turistiku pri vysokých horúčavách a na prelome jesene a zimy.

Brávajte si čistú neochutenú vodu (v chladnom období teplý časjv termoske). Desiata do hôr by mala byť sýta, aby vám dodala potrebnú energiu. Odporúčame obložené žemle ideálne so suchou salámou a zeleninou a nezabúdajte si vziať aj proteínové tyčinky, ktoré zaženú hlad a ešte vám aj dodajú energiu. Pomôcť vám môže aj hroznový cukor, či iontový nápoj.

Ak plánujete ísť do hôr aj so svojimi modernými astronomickými ďalekohľadmi pozorovať nočnú oblohu, nezabúdajte si pribaliť teplý bylinkový čaj do termosky. V noci je v horách vzduch chladnejší, a to aj v lete.

Pršiplášte

Počasie na horách sa mení každú hodinu, preto je ťažké predpovedať počasie na celodennú vysokohorskú túru. Na turistiku si preto brávajte so sebou aj pršiplášte. V prípade ak sa moc zatiahne a bude pršať, oceníte aj čelovky. Tie sú však praktické najmä, ak plánujete byť v lese aj po západe, resp. ešte pred východom slnka. Poľovníkov stretnete po západe slnka práve s termovíziami, ktoré majú rozoznať zver v tme.

Keď budete mať pršiplášte po ruke, nezmoknete tak a neriskujete tak podchladenie a ťažkosti s dýchaním.

Zdroj obrázka:

Autor: kavram / Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.