Prečo pravidelne konzumovať tofu? A nemusíte byť vegetarián

0 262

Tofu je potravina, ktorá sa nám spája hlavne s vegetariánmi, keďže je výborným neživočíšnym zdrojom proteínov. Avšak konzumovať pravidelne tofu sa vypláca aj v prípade, že k vegetariánom nepatríte. Konzumáciu tofu odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Pre dobrú imunitu

Všeobecne je dobré si dať každý týždeň aspoň jeden čisto rastlinný deň na odľahčenie trávenia. Počas takýchto dní môže byť práve chutné tofu plnohodnotnou bielkovinou, ktorá vás zasýti. Tofu je ľahko stráviteľné a má vyvážené nutričné hodnoty. Okrem toho, že je zdrojom bielkovín, obsahuje aj prospešné omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B, vápnik, železo, či horčík.

Základným stavebným kameňom bielkovín sú esenciálne aminokyseliny. Ich nedostatok môže mať negatívny vplyv na obranyschopnosť organizmu. Dobrým zdrojom týchto aminokyselín je sója a prirodzený produkt z nej, tofu.

Okrem toho je sója bohatá aj na arginín, čo je tiež aminokyselina, ktorá je známa hlavne svojim imunitným účinkom. Čo z toho vyplýva? Chcete mať dobrú imunitu? Jedzte pravidelne tofu. To však nie je jeho jediná výhoda.

Tofu vám pomôže schudnúť

Z tofu sa nepriberá, takže ak je vašim cieľom redukcia hmotnosti, rozhodne ho zaraďte do svojho jedálnička. Tofu nezvyšuje ani hladinu cholesterolu, či krvný tlak a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov. Pripraviť si ho pritom môžete ľahko a rýchlo na niekoľko spôsobov, napríklad s cestovinami.

Ak sa obávate, že budete po tofu pociťovať hlad, môžete tieto neopodstatnené obavy zahodiť. Tofu má priaznivý glykemický index. Ako to súvisí s hladom? Cukry obsiahnuté v tofu naše telo spracúva postupne, tým pádom to predlžuje pocit nasýtenia. Nemusíte sa teda báť, že vás chytí „vlčí hlad“ a vďaka tomu vám nehrozí ani neovládateľná únava.

Zdroj obrázku: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.